Γυψοσανίδες: Τοποθέτηση & διαδικασία

Οι γυψοσανίδες είναι επίπεδα ορθογώνια δομικά στοιχεία που αποτελούνται από πυρήνα γύψου επενδυμένο από τις δύο πλευρές με ειδικό χαρτί. Οι γυψοσανίδες χρησιμοποιούνται ευρέως στις κατασκευές χώρων, κυρίως στο εσωτερικό κτιρίων και εγκαταστάσεων. Οι γυψοσανίδες στερεώνονται με βίδες πάνω σε ένα μεταλλικό σκελετό, με καρφιά σε ξύλινο σκελετό ή γυψόκολλες σε υπάρχουσα τοιχοποιία, αποτελώντας τη βάση των συστημάτων ξηράς δόμησης. Οι γυψοσανίδες αποτελούν σύγχρονα υλικά για δόμηση και διακόσμηση κάθε εσωτερικού χώρου και διακρίνονται σε συστήματα οροφών, τοιχοποιίας και επενδύσεων τοίχων. Προσφέρουν ελευθερία σχεδιασμού, γρήγορη και στεγνή τοποθέτηση, θερμομόνωση, ηχομόνωση, αντισεισμικότητα και ευχάριστο κλίμα περιβάλλοντος χώρου.

Τοποθέτηση γυψοσανίδας

Μέτρηση και χάραξη: Σύμφωνα με το σχέδιο κάτοψης σημειώνεται στο δάπεδο με χρωστικό νήμα (ράμμα) η θέση των εσωτερικών τοίχων. Με τη βοήθεια νήματος στάθμης (ζύγι), χαράζεται και στην οροφή η θέση των τοίχων.

Για εύκολη και χωρίς λάθη τοποθέτηση, συνίσταται να σημαδεύονται στο δάπεδο η θέση των ορθοστατών, το πάχος και το είδος της γυψοσανίδας καθώς και τα ανοίγματα της πόρτας με ειδικά στένσιλ και ψεκασμό χρώματος. Η χάραξη σε μεγάλα εργοτάξια μπορεί να γίνει γρήγορη με συσκευή ακτινών laser.

Κατασκευή σκελετού γυψοσανίδας

Οι στρωτήρες και οι ορθοστάτες που είναι τοποθετημένοι περιμετρικά της τοιχοποιίας πρέπει να εφαρμόζουν χωρίς κενά και να σφραγίζονται με αφρώδη αυτοκόλλητη ηχομονωτική ταινία ή κορδόνια ελαστοπλαστικής ακρυλικής μαστίχας. Η εργασία αυτή πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε όταν απαιτείται ηχομόνωση. Τα μεταλλικά προφίλ πρέπει να στερεώνονται με βίδες και βύσματα σε όλα τα συνορεύοντα δομικά στοιχεία σε αποστάσεις μικρότερες του 1m και το ελάχιστο σε τρία σημεία ανά προφίλ.

Επιμήκυνση προφίλ: Οι ενώσεις των ορθοστατών πρέπει να τοποθετούνται εναλλάξ καθ’ ύψος. Τα σημεία ένωσης πρέπει να καλύπτονται με στρωτήρα ή να θηλυκώνουν μεταξύ τους και να βιδώνονται σε μήκος τουλάχιστον 50cm για σκελετό 50mm, 75cm για σκελετό 75mm και 100cm για σκελετό 100mm.

Εφαρμογή γυψοσανίδας

Οι γυψοσανίδες τοποθετούνται όρθιες, συγκρατούνται, πιέζονται και βιδώνονται πάνω στο σκελετό κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι παραμορφώσεις. Η στερέωση αρχίζει από το μέσον προς το άνω και κάτω μέρος της γυψοσανίδας και συνεχίζεται προς μια κατεύθυνση. Το βίδωμα γίνεται σε αποστάσεις των 25cm. Σε περίπτωση διπλής στρώσης οι αποστάσεις του βιδώματος της πρώτης στρώσης μπορούν να τριπλασιαστούν σε 75cm.Τυχόν οριζόντιοι αρμοί στα εγκάρσια άκρα τους πρέπει να μετατίθενται. Εάν πρόκειται για κατασκευή τοίχου μονής στρώσης γυψοσανίδας πρέπει η ένωση των γυψοσανίδων να γίνεται πάντα πάνω σε μεταλλικό προφίλ.Οι βίδες πρέπει να διαπερνούν τη γυψοσανίδα κάθετα και να εισχωρούν στα μεταλλικά προφίλ του σκελετού κατά 10mm. Οι κεφαλές τους πρέπει να βυθίζονται κατά 1mm περίπου στην επιφάνεια της γυψοσανίδας με κατάλληλη ρύθμιση του βιδοδράπανου ώστε να μπορούν να στοκάρονται. Το χαρτί δεν πρέπει να σχίζεται. Παραμορφωμένες ή λάθος τοποθετημένες βίδες πρέπει να απομακρύνονται και να αντικαθίστανται, σε απόσταση 5 cm από την προηγούμενη θέση, με καινούριες.

Αρμολόγιση και φινίρισμα

Ανάλογα με το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα στην κατασκευή, τα επίπεδα ποιότητας επιφανειών διακρίνονται σε Q1 έως Q4. Q1: Τεχνικά αναγκαία αρμολόγηση Q2: Στάνταρτ επιφάνεια Q3: Κορυφαία επιφάνεια Q4: Τέλεια επιφάνεια.

 


Notice: Undefined variable: meta_text in /var/www/vhosts/domisi-design.gr/httpdocs/wp-content/themes/zerif-lite-child/content-single.php on line 85