18 Μαΐου 2015

Ελαιοχρωματισμοί

Βάψιμο σπιτιού (Ελαιοχρωματισμοί)

 δώστε χρώμα στο χώρο σας και συντηρείστε την τοιχοποιία

 

Βάψιμο σπιτιού

Βάψιμο σπιτιού

Το βάψιμο σπιτιού ελαιοχρωματισμοί, εκτός από το διακοσμητικό του χαρακτήρα και το αισθητικό αποτέλεσμα που προσδίδει σε ένα χώρο, λειτουργεί και πρακτικά. Με τις κατάλληλες προσμίξεις υλικών και τη χρήση ειδικών χρωμάτων, μπορεί  να λύσει πολλά προβλήματα όπως ή υγρασία. Αν η τοιχοποιία έρχεται σε επαφή με νερό αρχίζει και φθείρεται. Το νερό διαπερνάει τους πόρους των τοίχων και εμφανίζονται μαύρες κυλίδες απ΄την εσωτερική πλευρά. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι οτι έχουμε πρόβλημα υγρασίας. Με τη χρήση κατάλληλων χρωμάτων για βάψιμο σπιτιού και ελαιοχρωματισμοί, μπορούμε να μονώσουμε την τοιχοποιία και να αποκλείσουμε την υγρασία. Επιπλέον, το χρώμα των τοίχων επηρεάζεται από το φωτισμό, καθώς οι τοίχοι κιτρινίζουν όταν δεν φωτίζονται, ενω η τοιχοποιία φθείρεται από τον χρόνο αποκτώντας ρωγμές, φουσκώματα, λεκέδες κτλ. Οι ελαιοχρωματισμοί λοιπόν συμβάλλουν και στη συντήρηση της τοιχοποιίας.

 

Τεχνοτροπίες (διακοσμητικοί ελαιοχρωματισμοί)

 

Τεχνοτροπίες

Τεχνοτροπίες

Οι τεχνοτροπίες στους ελαιοχρωματισμούς είναι τεχνικές βαψίματος που εφαρμόζονται όταν θέλουμε να δώσουμε στην τοιχοποιία διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα, ώστε να ξεχωρίζει. H γενική φιλοσοφία της τεχνοτροπίας στο βάψιμο είναι η δημιουργία ακαθόριστων, ασύμμετρων ή και πιο συγκεκριμένων σχεδίων με την χρήση είτε αποκλειστικά μόνο χρώματος είτε, σε ορισμένες τεχνοτροπίες, και κάποιων άλλων υλικών-στοιχείων. Οι πιο διαδεδομένες τεχνοτροπίες βασίζονται κυρίως στην χρήση δύο αποχρώσεων χρωμάτων που, ανάλογα με το είδος της κάθε τεχνικής, δίνουν συνολικά ένα τρίτο παραμφερές χρωματικό αποτέλεσμα είτε διακρίνονται  κατά τόπους και δύο αυτούσια πάνω στον τοίχο.

Ελαιοχρωματισμοί: Η διαδικασία.

 

Χρωματικό δοκίμιο: Για να κρίνουμε πως θα φαίνεται αργότερα το χρώμα στους τοίχους, θα πρέπει το δοκίμιο να έχει στεγνώσει καλά γιατί οι χρωματικοί τόνοι πάντα αλλάζουν λίγο στεγνώνοντας.
Εφαρμόζουμε το δοκίμιο κατακόρυφα για να δέχεται το φως όπως οι επιφάνειες των τοίχων και το παρατηρούμε κάτω από συνθήκες φωτισμού παρόμοιες με εκείνες του δωματίου που πρόκειται να βάψουμε.

Καθαρίσμα τοίχων. Αφαιρούμε σκόνη, βρωμιά και λιπαρούς λεκέδες με νερό, λίγο ήπιο απορρυπαντικό πιάτων και ένα σφουγγάρι κυτταρίνης. Ξεπλένουμε τους τοίχους με καθαρό νερό για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα σαπουνιού.

Προστασία ξένων αντικείμενων: Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε τα έπιπλα, εφαρμόζουμε ταινία στο σοβατεπί, γύρω από τα παράθυρα και τις κάσες των πορτών. Αφαιρούμε την ταινία αμέσως μετά από το βάψιμο, πριν στεγνώσει ο τοίχος, έτσι ώστε να μην ξεκολλήσει μαζί με αυτό και χρώμα.

Στοκάρισμα: Πριν το βάψιμο σπιτιού, προηγείται το στοκάρισμα των τοίχων. Καλύπτουμε με στόκο τις τρύπες από τα καρφιά ή κάθε άλλο κενό. Με μια μαλακή σπάτουλα και με αριστερές-δεξιές κινήσεις, αφαιρούμε τον περίσσιο στόκο. Αν ο τοίχος σας έχει «ξεφλουδίσει» ή έχει σκάσει πρέπει να ξύσουμε την επιφάνειά του με γυαλόχαρτο, ώστε να μην έχετε προβλήματα στο βάψιμο.

Αστάρωμα: Εφαρμόζουμε αστάρι (ειδική βάση) τον τοίχο. Το αστάρι βοηθά στη μεγιστοποίηση της λάμψης και της κάλυψης των χρωμάτων και δίνει πιο ομοιόμορφη αίσθηση στο τελικό φινίρισμα.

Εφαρμογή χρώματος: Χρησιμοποιούμε πινέλο όπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρολό, όπως πάνω από τα τελειώματα και τις γωνίες των τοίχων, όπου το ρολό σας δεν μπορεί να φτάσει.

Χρησιμοποιούμε την τεχνική “W”. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ξεκινάμε από την γωνία ενός τοίχου κάνοντας με το ρολό ένα σχήμα W, 1×1, και στη συνέχεια το γεμίζουμε χωρίς να σηκώνουμε το ρολό.